Pazartesi, Aralık 20, 2010

76'da Salih Amca...

Sabah çok erken uyanınca, mesai bitip otobüse bindiğimde, hele oturuyorsam birde, kaçınılmazdır uyukluyor olmam. Hani sabah olduğunda alarm çalar ve “5 dakika daha” dersiniz ve o 5 dakika çok tatlı gelir ya, otobüste de uyumak öyle bir şey benim için.
Bu akşam 76 numaraya bindiğimde bomboştu, oturacak yerleri seç beğen ve otur yani öyle.. Gittim en arkaya oturdum.
Yanıma bi amca geldi oturdu,onun yanına ondan daha genç bi bey daha. Tam karşılarında bir delikanlı ve orta yaşlı bi bey daha. Hararetli hararetli anlatıyor amca yıllar öncelerine gitmiş, 46’lara kadar falan. İstanbul’un eski hallerini anlatıyor, siyasete girdiler, dünyadan konuştular derken bana ninni gibi mi geldi nedir,ben uyukladım. Bi süre kaçırdım yani anlattıklarını ama en fazla 15 dakika kaçırmışımdır.
Gözlerimi açtığımda baktım etraf öyle kalabalık ki, hani okul servislerinde en arka en popülerdir, orası ayrı bi havalıdır, muhabbetin en çok olduğu sıradır en arka sıra. Orada oturmak için can atarlar ya sanki öyle bi hava vardı 76 numaralı otobüsün en arka sırasında. Cam kenarında ben, yanımda amca, onun yanında ve karşında kendisinden genç iki bey daha ve bir delikanlı. Can kulağıyla onu dinliyorlar. Amca anlatıyor, “istatistiksel olarak Türkiyede doğan her 10 çocuktan 6’sı kız, yani erkek nüfusunda azalma var. E şimdi kızlar napacaklar, hanım kızım da yanımda aman alınma ama, kızlar napacaklar kendilerine en uygun bulduklarını kapacaklar, erkekler azaldı çünkü…..”
Derken beylerden biri dedi ki, “nolursa olsun bu zamanda kimse bir şeyden geri kalmıyor herkes her şeye sahip oluyor, iş eş para, bi şekilde buluyor” dedi ve indi otobüsten her birimize iyi akşamlar dileyerek.
“Artık erkekler hep çalışan bayanlarla evleniyorlar çünkü zaman zor, 22-30 yaş aralığındaki kızlarımızın hepsi çalışıyor, bu hanım kızım da bu aralığa giriyor o da çalışıyor.”dedi amca.
Amca döndü bana “evli misin bekar mısın kızım” dedi. Cevap verdim.
“Allah seni iyi insanlarla karşılaştırsın kızım, yatmadan önce çok uykun bile olsa dua et, allahım bana çirkin şansı ver diye. İstediklerinden vazgeçme, sevdiğinden utanma, kimsenin seni kırmasına izin verme sen nerelisin bakim memleket nere?”
Rize, diye cevap verdim.
“Belli bakışlarından belli, sen yatmadan önce hep dua et kızım Allahına, bana çirkin şansı ver diye, bak ben sana bi kalem veriyim, otobüste geveze bi amca vardı bi türlü susmadı, bu kalem de ondan Salih Amca’dan dersin, ben şimdi iniyorum, teyzen bekler evde, alışveriş yapıp gideceğim, Allah seni çok iyilerle karşılaştırsın yüzünü güldürsün kızım, hadi iyi akşamlar” dedi ve indi 76’dan.
Arkasından ister istemez kıkırdadım. Çok hoşuma gitti sohbeti. Dedim ki kendi kendime keşke o uyukladığım 15 dakikayı bu amcayı dinleyerek geçirseydim. Ne hoş sohbet bir amcaydı.
Hayat dediğimiz böyle bir şey işte, bir otobüs yolculuğu böyle zevk veriyor insana. Tanımadığınız insanlarla aynı yolda giderken böyle tat alıyorsunuz işte paylaşımlardan..
Aynı yollarda yürüdüğümüzü sandıklarımızı gözümüzün önüne getirsek şimdi bi de…
Eeyy gidi ey Salih Amca’nın dileğiyle; ALLAH ÇİRKİN ŞANSI VERSİN HEPİMİZE…

7 yorum:

  1. Aminn :) niye bu kadar şanslı olduğumu hatırlamış oldum amcanın sayesinde :P
    P.S.: Şarkıyı paylaşmışsın ;)
    P.S. 2: 76 Bakırköy arabası değil miydi ya :))

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Hoşlanmadığın bir şey yaptığım için üzüldüm şahsen ama ''gizemli'' olmak gibi bir derdim yoktu. Ben ve yorumlarım verdiğimiz geçici rahatsızlıktan ötürü özür dileriz.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. O kadar güzel bir tad bıraktı ki bu paylaşımın bende anlatamam Pınar. Salih amcanın soruları, sonra yanıtlarına tepkileri... Nasıl da aldın bindirdin otobüse, dinlettin Salih amcayı bir bilsen.. Çoğu yerinde güldüm, yaşadığım kalabalık otobüs yolculuklarını hatırladım ve dinlemekten zevk aldığım Salih amcaları :)
    Yaşamak, ama yaşadığının farkına vararak yaşamak... Bir kez daha duyumsadım bu anlamda seni ve hep böyle ol e mi?
    Sevgiler, saygılar...

    YanıtlaSil
  6. Bunları sana yaşatabildiğim için mutluyum şuan.
    Çok severim otobüste, parkta tanımadığm insanlara böyle sohbetleri..çok..
    teşekkürler...
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. ya resmen salih amcayla tanistim ben ayni boyle bi hilayeyle numarasini aldim hatta cok saskim su an
    :)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...